Filozófiánk

Az utazás az élet fontos befektetései közé tartozik. Utazásaink remek ár-árték arányú szolgáltatásokat kínálnak, olyan, tapasztalatokban, kalandokban, szépségekben és finomságokban gazdag élményt, amelyet egy egyéni utazás alkalmával csak nagyon nehezen kaphat meg az utazó.

Az utazás sosem szabad, hogy egyik helyről a másikra való rohanást jelentsen. Kellő időt kell szánjunk egy-egy vidére, tájra, helyiségre, hogy megtapasztaljuk és megértsük a hely szellemét, beszippantsuk az illatokat, meghalljuk a hangokat, megízleljük a különlegességeket, megkóstoljuk a környék borait, s mindezeken keresztül belelássunk a helyiek lelkébe.

Letölthető dokumentumok

Hírlevél

Kérjük adja meg e-mail címét a fel vagy a leiratkozáshoz.
E-mail cím
Ellenőrző kód
Ha a képen szereplő hat karakter nem olvasható, kérem frissítse az oldalt! A kód nem betűméret érzékeny!

Közösség

Belső-Isztria

Az isztriai félsziget belső tájai teljesen mentesek a tömegturizmus és az urbanizáció káros hatásaitól. A viszonylag érintetlen tájat gyakran aposztrofálják Terra incognita-ként. Az isztriai partvidék és hátországa nemcsak fantasztikus tájaikban és eltérő hangulataikban egészítik ki egymást, hanem a mediterrán tengermellék, valamint hátországának egyedülálló gasztronómiai vonásait is egyesítik. A kiváló tenger gyümölcseit a belső isztriai kertek, gyümölcsösök, szőlőültetvények és erdők zamatos termései egészítik ki.

Gasztronómia

Isztria konyhaművészetét egyik részről a vendégfogadók, kocsmák által kínált hagyományos és népi ételek jellemzik. Ugyanakkor Isztriában nyitották meg az első luxuséttermeket, és ide érkeztek az első igazi gasztroturisták is. Ezzel párhuzamosan a jól szervezett isztriai borászok elsőként határozták meg a borutak kritériumait és hálózták be egész Isztriát.

A szomszédos olasz tartományok nagy hatással voltak az isztriai konyhaművészetre, amely a népi konyha évszázados hagyományaival keveredve sajátos egyveleget alkot.

A paraszti, a hagyományos és a luxus vendéglátás összefonódnak, hiszen az alapanyagok megegyeznek: az autentikus tésztafélék, az osztriga, a halak, a fehér és fekete szarvasgomba, valamint számos más gombafajta, a vadsprága, az isztriai prosiutto, a panceta (szalonna), a kolbászok, az ombolo (karaj), az apró és nagy vadak.

Ahogy az elmúlt évtizedek alatt a szokványos hétköznapi isztriai konyha kezdett egyre vonzóbbá válni a Horvátország más részeiből és a külföldről idelátogatók körében, fejlődésnek indult az agroturizmus és a háztájiban előállított termékeken alapuló vendéglátás. Egyre többen foglalkoznak vadon élő állatok tenyésztésével is, még vaddisznót is tartanak néhány háztáji gazdaságban.

Jellegzetes ételek

Az isztriai konyha egyik védjegye a fritaje, azaz az omlett, egy precízen megsütött, friss háztáji tojáson alapuló egytálétel, amelybe egy vagy két hozzávaló kerül még. Az extrák a szezonalitás függyvényében változnak, a legnemesebb változat vadon termő spárgával készül.

Az isztriai kulináris hagyományok fontos részét képezik a krumpliból és babból készült ún. manestrák, azaz levesek, melyek további hozzávalója a szezonális zöldség – kukorica, árpa, csicseriborsó, édeskömény, savanyúkáposzta, fehérrépa. Különlegessége még a „pest”, azaz az apróra vágott szalonna, petrzselyemzöldje és fokhagyma. Ezt a sűrű masszát a főzés legelején adják a leveshez.

Az istarska supa a kisebb falusi söntések sajátja, ahol a központi nyitott kemencék adják a hamisítatlan hangulatot. Ebben készítik az ételeket, a grillrácsokon serceg a hús, mint pl. az ombolo (isztriai karaj), amelyet kicsontozott állapotban leheletnyit megfüstölnek, felszeletelnek, majd hirtelen parázson átsütik. Gyakran tálalják savanyúkáposztával. Az ombolót sűrűn szervírozzák egy pár isztriai kolbász társaságában.

A leghíresebb isztriai leves a Manestra od bobici, a szükség szülte egyszerű paraszti étkek remek példája, hiszen fő alapanyaga a prsutból megmaradt csont, melyet a rossznyelvek szerint akár többször is fel lehet használni, régebben háztól házig vándorolt. A csonton kívül zsenge kukorica, krumpli, lóbab, fokhagyma, zellerlevél, bors és szalonna (vagy bőrke) kerül bele, lassú tüzön főzik és manapság ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint hajdanán, amikor egy névtelen zseni kitalálta.

Borok

Az isztriai borok egyre nagyobb hírnévnek örvendenek, A helyi kocsmákban a mai napig isszák az ún. supa iz bukaletát (isztriai borleves), egy agyagedényben megmelegített Teran és Borgonja vöröbort, amelybe egy szelet pirított kenyeret, pár csepp olívaolajat, egy kanál cukrot és egy késhegynyi borsot szórnak. A levest fa- vagy agyagkorsóban adják körbe, és a kenyérszeleten át szürcsölik.

Szarvasgomba

Isztrián csak kb. 100 éve vannak tudatában a helyiek annak, hogy a szarvasgomba igazi áldást jelent a számukra. Egyes fajtái egész éven át megteremnek. A csúcsminőségű Tuber magnatum pico, azaz a fehér szarvasgomba kora ősszel jelenik meg a piacokon és év végéig tart a szezonja. Kilójáért akár 3000 eurót is elkérhetnek.

Motovun közelében gyűjtötték be a világ hivatalosan is legnagyobbjaként bejegyzett, mintegy másfél kilós szarvasgombáját.

Motovun ls Groznjan városkák körül az erdőkben számos gombafajta tenyészik, melyeket különféle specialitások elkészítéséhez használnak.

A fehér szarvasgomba legismeretebb isztriai lelőhelye a Motovuni-erdő. A szakemberek a mai napig nem jöttek rá, hogy hogyan teremhet Motovunban és a környező településeken a világhíres albai gombával teljesen megegyező értékű szarvasgomba.

Az Isztrián hagyományosan késztett szarvasgombás ételek igen egyszerűek, azért, hogy a delikatesz fenséges zamatát semmi se rontsa el. Leginkább frissen főzőtt tésztára, fuzira vagy njokira a vendég előtt reszelnek rá a csemegéből.

Tészták

A tészták kultusza Olaszországból érkezett, de az elnevezések és a formák is változáson mentek át. Pl. az isztriai lasagne, amely egy közönséges szélesmetélt, amelyet számos ételhez, többek között a szarvasgomba ágyaként is használják. A legismertebb tésztaféle a fuzi, kis csövekké tekert apró, vékony tésztadarabkák. Lisztböl, tojásból, sóból és vízből gyúrt könnyű tésztából készül, amelyet vékonyan kinyújtanak, 4x4 cm-es négyzetekre vágják és a négyzet közepénél összecsippentik Kedvelt köret, illetve az isztriai gulyás (zgvacet) kísérője.

A pljukanci nevű orsótészta egy szelet prsuttal és vadon termő spárgával, kolbászos vagy tölcsérgombából készült szósszal kerül az asztalra, de simán, reszelt sajttal tálalva is kedvelt csemege.

CONVENTION BUDAPEST KFT.
Iroda: 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 33., B lépcsőház VI/5.
Telefon: (06 1) 299 0184, 299 0185, 299 0186
Fax: (06 1) 299 0187
Nyilvántartási szám: R-1229