Filozófiánk

Az utazás az élet fontos befektetései közé tartozik. Utazásaink remek ár-árték arányú szolgáltatásokat kínálnak, olyan, tapasztalatokban, kalandokban, szépségekben és finomságokban gazdag élményt, amelyet egy egyéni utazás alkalmával csak nagyon nehezen kaphat meg az utazó.

Az utazás sosem szabad, hogy egyik helyről a másikra való rohanást jelentsen. Kellő időt kell szánjunk egy-egy vidére, tájra, helyiségre, hogy megtapasztaljuk és megértsük a hely szellemét, beszippantsuk az illatokat, meghalljuk a hangokat, megízleljük a különlegességeket, megkóstoljuk a környék borait, s mindezeken keresztül belelássunk a helyiek lelkébe.

Letölthető dokumentumok

Hírlevél

Kérjük adja meg e-mail címét a fel vagy a leiratkozáshoz.
E-mail cím
Ellenőrző kód
Ha a képen szereplő hat karakter nem olvasható, kérem frissítse az oldalt! A kód nem betűméret érzékeny!

Közösség

A gasztronómia nyomában Erdélyben
2011. szeptember 3-10.

1. nap, szombat: Budapest – Ménesi borvidék – Déva – Nagyszeben

Budapestről a korai órákban indulunk, Nagylaknál lépjük át a határt. Ebédre érünk Arad mellé, a ménesi borvidékre, ahol borkóstolóval várnak minket a Balla pincészetben, mely során megismerhetjük a borvidéket, annak történelmét, a céget és a boraikat. A prémium kategóriás borok bemutatásából álló borkóstoló mellett finom ebédet is fogunk fogyasztani. Továbbutazunk Déva érintésével Nagyszebenbe, az erdélyi Szászföld fővárosába, amely 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Szállás 4*-os szállodában a belvárosban, vacsora a szállodában (1 éj).

2. nap, vasárnap: Nagyszeben – Fogarasi-havasok – Brassó

Délelőtt városnézés Nagyszeben kiterjedt területen fekvő, hangulatos óvárosában. Megnézzük a főtér híres házait, a Brukenthal múzeumot kívülről, a Kispiac teret (Hazugok hídja, legrégebbi patika). Ha időnk engedi, felmegyünk a Tanácstoronyba is, gyönyörködünk a kilátásban. Végül a Huet téren a szász evangélikus templom nevezetességeit tekintjük meg, sőt rövid sétát teszünk majd az alsóvárosban is. Ezután útra kelünk a Fogarasi-havasokba – pisztráng-ebéd a fellegekben, a Belae-tóra épített étteremben. Estére érkezünk Erdély legszebb fekvésű városába, Brassóba és egy hangulatos helyen vacsorázunk, a város egy patinás és különleges éttermében, majd továbbutazunk a szálláshelyre, egy 4*-os kastélyszállodába (2 éj).

3. nap, hétfő: Brassó – Sinaia – Hochenzoller-kastély – Brassó

Délelőtt ellátogatunk Sinaia üdülővárosába, amely Erdély határához közel, de már a Kárpátokban található. Egész Románia egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látnivalóját, a román királyi család nyári rezidenciáját tekintjük meg, amely a német várkastélyok mintájára épült, látványos, lenyűgöző épület-komplexum. A Hochenzoller -kastély legfőbb jellemzője a sokféle fából készült nagyon gazdag díszítés. Ebédre egy 1800-as években alapított pezsgőkészítő pincébe megyünk, ahol megismerkedhetünk az előállítási technikákkal és háromféle pezsgőt is kóstolhatunk. 2006 áprilisában a pincészet pezsgője elnyerte a legrangosabb kitüntetések egyikét, megkapja a „I Mihály királyi udvarának beszállítója” jogcímet. Délután visszatérünk Brassóba, a belváros nevezetességeit tekintjük meg. Sétát teszünk a meredek hegyek által körülölelt, különlegesen szép fekvésű városban,melyet védőfal vesz körül. A valahai harminckét torony és bástya legtöbbje ma is áll. Megnézzük a hangulatos főteret és a híres, gótikus Fekete-templomot, mely tűzvészben megfeketedett falairól kapta a nevét. Este egy barcasági csángó mulatóprogramon vesszünk részt. A program keretein belül bemutatnak egy igazi, több mint száz éves barcasági csángó lakóházat, megismerkedhetünk életükkel, történelmükkel, népszokásaikkal, zenéjükkel, táncaikkal, amelyekre minket is megtanítanak.

4. nap, kedd: Brassó – Törcsvár – Prázsmár – Csíkszereda

Reggel a mesebeli törcsvári Drakula-kastélyba látogatunk, amely a Déli Kárpátok egyik legfontosabb szorosát védelmezte, a 19. században pedig román királyi nyaralóhely volt. A várba menet a helyi skanzennal is megismerkedünk, illetve elmerülünk a piac rejtelmeibe – házi készítésű sajtokat, ordát, pálinkákat, lekvárokat váráolhatunk. Ezután Székelyföld felé utazunk, és útközben megnézzük a legkülönlegesebb szász erődtemplomot Prázsmárban. Ebédelni Kézdivásárhelyen, a patinás kisvárosban fogunk, amely a Kárpát-medence legkeletibb magyarlakta városa. Gyönyörű főtere és különleges, udvarterekkel tarkított városszerkezete miatt sokak kedvence. Délután elfoglaljuk Csíkszeredán a szálláshelyet (3* szálloda, 1 éj), majd ha időnk engedi, megnézzük a Makovecz Imre által tervezett gyönyörűszép Milleniumi templomot. Este egy fáklyás-vacsorás esten veszünk részt egy székely úri kúria udvarán, ahol szabad ég alatt, tábortűz mellett, fáklyákkal körülvéve és élő népzene mellett fogyaszthatjuk ízletes vacsoránkat, falusias módra. Ráadásként a falu mesélője szórakoztat bennünket érdekes történetekkel. Az udvaron ütjük fel a „Laci-konyhát”, parázson sütjük a húst, szalonnát, kolbászt. Mellé pedig friss zöldségeket, krumplisalátát és pityókás, rozsos házikenyeret szolgálunk fel. A juhsajt, juhtúró, orda kedvelői is szabadon csipegethetnek a kínálatból. Az ital sem marad el, a vendégek sör, bor, pálinka között válogathatunk kedvükre.

5. nap, szerda: Csíkszereda – Szent Anna-tó – Tusnádfürdő – Gyimesbükk

Délelőtt a közel 1000 méter magasságban fekvő Szent Anna tavat, Európa egyetlen nagyméretű vulkán krátertavát nézzük meg és a Mohos-tőzeglápot fedezzük fel. Tusnádfürdőn egy nagyon rusztikus, hagyományos székely fogadóban ebédelünk, igazi székely finomságokat. Délután a csíksomlyói templomnál és kegyszobobornál teszünk látogatást, este pedig elmegyünk a Gyimesekbe, a csángókhoz, ahol részt veszünk egy vacsorával egybekötött fantasztikus, egyedülálló mulatóprogramon. Népviseletbe öltözött híres gyimesvölgyi zenészek, énekesek és táncospárok fogadják a vendégeket, akiket köményes pálinkával, kínálnak. Száll az ének, sír a hegedű, búg a gardony, ősi csángó népdalok csendülnek fel. Az előételek elfogyasztása után (orda, juhsajt, házi füstölt malacszalonna, túróspuliszka savanyúsággal), elsétálunk az ezeréves határhoz, a Gyimesi-szoroshoz és a Rákóczi-vár romjaihoz egy rövid és rendhagyó történelemórával. Mire visszasétálnunk, már sül – egy hatalmas tárcsán – a flekken, amelyet erdélyi borok társaságában szolgálnak fel. Közben, folyik a mulatozás, a tánc, moldvai csángó népdalok hangzanak el. Szállás Gyimesbükkön a Deáky panzióban (2 margarétás, 1 éj).

6. nap, csütörtök: Gyimesbükk – Székelyudvarhely – Madarasi-Hargita

Reggeli után utazás Székelyudvarhelyre, megnézzük az Emlékezés Parkját, majd csodálatos kirándulás következik a székelyek szent hegyére, a fenyőrengetegek között található Madarasi-Hargitára traktor vontatta szekérrel. Pihenő a menedékháznál, rövid séta az 1800 méteren lévő csúcsra, ismerkedés a szökőláp ritka rovarevő növényeivel és a gyógyászati célra használt természeti kincsekkel. Hegyi patakból kifogott pisztrángos ebéd után sétálunk a jó levegőn, majd visszautazunk Székelyföld egyik hagyományőrző falujába, ahol először vacsorázunk, majd este székely mulatság vár ránk (folklórbemutató, néptánc és népdaltanítás, hajnalig tartó mulatság élő zene mellett). A mulatozás után szállás 3*-os wellness szállodában (1 éj).

7. nap, péntek: Segesvár – Marosvásárhely – Torda

Reggeli után Segesvárra, az egykori szász városba utazunk, ahol a világörökség részét képező várnegyedet és a romantikus, középkori óvárost barangoljuk be. Innen Marosvásárhelyre utazunk, rövid városnézés a buszból, majd az ínyencek által ajánlott Haci csárdában ebédelünk. Délután a misztikus tordai sóbányát fedezzük fel, majd továbbutazunk az Aranyos völgyén át az esti szálláshelyünkre. Bátran állítjuk, hogy ez Erdély egyik legkülönlegesebb szálláshelye (4 margarétás), 1 éj), borospincéjében pedig az enyedi borvidék remekeivel ismerkedhet majd meg a társaság.

8. nap, szombat: Torda – Kolozsvár – Királyhágó – Nagyvárad – Budapest

Utolsó napunkon visszafele utazunk már, Kolozsváron a belváros nevezetességeivel ismerkedünk: Szent Mihály-templom a Mátyás szoborral, Mátyás király szülőháza, Farkas utcai református templom. Majd Kalotaszegre utazunk, ahol megebédelünk. Egy valódi csűrben fogadnak majd bennünket és megkóstolhatjuk a kalotaszegi ételeket, ráadásul a híres kalotaszegi népviseletet is bemutatják nekünk, valamint Ady hársfája mellett (ahol írta a Kalota partján című versét) egy igazi kazettás mennyezetű templomot is meglátogatunk. A Királyhágón búcsút veszünk Erdélytől, ezután még Nagyváradon ismerkedünk a legfontosabb látnivalókkal. Lehetőség szerint látogatás a gyönyörű barokk Püspöki székesegyházban. Estére érkezünk haza.

Részvételi díj: 249 900 Ft/fő
Egyágyas felár: 59 900 Ft/fő
Belépők: kb. 30 eurónak megfelelő lej (helyszínen fizetve)

Az ár tartalmazza a 7 éjszakai szállást reggelivel a felsorolt, zömében 4 csillagos szállodákban, teljes ellátást első nap ebédtől az 8. nap ebédig, az összes felsorolt programot, magyar nyelvű idegenvezetést, a buszos utazást, és az összes felsorolt kóstolót.
Az ár nem tartalmazza a főétkezések alatt az italok árát és a belépőket.

CONVENTION BUDAPEST KFT.
Iroda: 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 33., B lépcsőház VI/5.
Telefon: (06 1) 299 0184, 299 0185, 299 0186
Fax: (06 1) 299 0187
Nyilvántartási szám: R-1229